:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

KEDUDUKAN WARA' DALAM JEMAAH ISLAM
Sabtu, Mei 16, 2009

Penderitaan Abu Hurairah

Pada suatu hari Abu Hurairah sedang membersihkan hidungnya dengan sehelai sapu tangan yang cantik. Kemudian dia bercakap seorang diri. "Ah, lihat akan Abu Hurairah, dia membersihkan hidungnya dengan sehelai sapu tangan yang cantik. Teringat aku semasa aku biasanya berbaring di antara mimbar dengan rumah Nabi. Orang menyangka aku menghidap penyakit sawan. Tetapi sebenarnya aku sedang menderita kelaparan."

Abu Hurairah mengalami kelaparan selama beberapa hari. Kadang-kadang kelaparan yang dihadapinya begitu dahsyat hingga ia jatuh pengsan. Orang yang melihat keadaannya menyangka ia terkena penyakit sawan.

Pada masa itu penderita-penderita penyakit sawan diubati dengan meletakkan kaki di lehernya. Penderitaan Abu Hurairah ini berlaku semasa Islam mula bertapak di Tanah Arab. Apabila Islam telah tersebar dengan luasnya, keadaan hidupnya agak mewah sedikit. Dia merupakan seorang yang sangat warak dan suka menunaikan sembahyang-sembahyang nafilah.

Dia mempunyai sebuah uncang yang penuh dengan biji-biji buah tamar yang digunakan untuk berzikir. Di rumahnya sentiasa terdapat orang yang sibuk menunaikan solat kepada Allah taala.

Lihatlah sahabat-sahabat Nabi Muhammad SAW yang terdahulu. Berbeza dengan zaman kita sekarang ia. Di zaman kita sekarang, terdapat ramai yang wara' dan tawadu' dalam menerima jawatan dan amanah dalam Jemaah, khusus dalam PAS. Masing-masing pakat tolak.

Sepatutnya dalam taklifan jawatan dalam Jemaah Islam, tidak boleh bersifat demikian. Ia akan mengakibatkan sesuatu jemaah itu mengalami kerugian dan permasalah di masa akan datang. Sememangnya kedudukan wara' dan tawadu' adalah di tempat yang telah ditunjukkan oleh Abu Hurairah r.a. Kita macamna?
posted by Abu Mus'ab @ 7:54 PTG  
5 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::