:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada



:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

Apa Erti Saya Menganut Agama ISLAM
Jumaat, Julai 14, 2006
Mukadimah

Kitab ini dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian pertama membentang sifat-sifat yang wajib ada pada setiap orang Muslim supaya dengan sifat-sifat tersebut ia benar-benar menjadi seorang Muslim.

Bahagian pertama ini menjelaskan syarat-syarat yang wajib ada pada setiap orang yang menggabungkan dirinya dengan agama Islam.

Sebenarnya ramai dari manusia ini menjadi Muslim kerana hobi atau dilahirkan oleh kedua orang ibu bapanya yang memang beragama Islam. Mereka ini pada hakikatnya tidak memahami makna menggabungkan diri dengan Islam. Mereka juga tidak mengerti tentang tuntutan-tuntutan dari penggabungan ini. Lantaran inilah anda dapat melihat mereka berada di satu pihak manakala Islam pula berada di pihak yang lain.

Matlamat dari bahagian ini adalah untuk menjawab seluruh persoalan-persoalan ini di samping menerangkan perkara-perkara yang dituntut oleh Islam ke atas seseorang Muslim supaya penggabungan mereka ke dalam agama Islam menjadi penggabungan yang sah dan benar seterusnya ia menjadi seorang Islam yang benar. Firman Allah:

وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَاجَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُو سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ وَفِي هَذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا
شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَءَاتُواالزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْم النَّصِيرُ
َ
Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dialah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan agamanya) dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama, agama bapa kamu Ibrahim. Dia menamakan kamu: Orang-orang Islam semenjak dahulu dan di dalam (Al-Quran) ini, supaya Rasulullah (Muhammad) menjadi saksi yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu dan supaya kamu pula layak menjadi orang-orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah). Oleh itu, dirikanlah sembahyang dan berilah zakat, serta berpegang teguhlah kamu kepada Allah! Dialah Pelindung kamu. Maka (Allah yang demikian sifatNya) Dialah sahaja sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Pemberi pertolongan.
(Surah Al-Hajj 22: Ayat 78)

Bahagian kedua buku ini pula menerangkan kewajipan beramal untuk menegakkan Islam dan kewajipan menggabungkan diri dengan Harakah Islamiyah. Bahagian ini juga menerangkan ciri-ciri atau sifat-sifat Harakah Islamiyah, sasaran matlamatnya, cara-cara pergerakannya, falsafahnya, cara atau jalan kerjanya serta sifat-sifat yang wajib ada pada diri orang yang menggabungkan diri dengannya.

Perlu disebutkan di sini bahawa segala peristiwa yang berlaku di dunia Islam secara umum dan di negara-negara Arab secara khusus, merupakan satu bukti besar bahawa umat Islam sedang hidup dalam keadaan kekosongan yang terlalu parah dalam berbagai lapangan kehidupan.

Dalam beberapa waktu yang genting ini umat Islam telah melalui pengalaman yang begitu pahit di mana telah banyak sistem (peraturan) hidup dan prinsip-prinsip pegangan mereka telah gugur lenyap. Banyak gerakan-gerakan dan ramai pula pemimpin yang turut gugur tercicir apabila berhadapan dengan cabaran-cabaran masa kini kerana gerakan dan pimpinan berkenaan tidak mempunyai asas-asas persediaan yang membolehkan mereka terus kekal dan berterusan.

Semua sistem, prinsip, gerakan dan pimpinan berkenaan gugur lenyap kerana ia tidak lebih dari slogan-slogan kosong lagi palsu, tidak punya nilai dan mutu.

Ia gugur lenyap kerana ia tidak asli dan tidak tulen. Ia tidak langsung menggambarkan keperibadian umat ini. Malah ia adalah sesuatu yang asing, dicipta dan diimport ke negara-negara umat Islam sebagaimana kita mengimport pakaian dan sarung kaki, sebab itulah ia tidak kekal lama. Dalam waktu yang singkat sahaja ia telah tumpas dan dengan cepat pula terbongkarlah keburukan-keburukannya.

Lantaran kelemahan dan keburukan itu seluruh umat telah menolaknya. Ia ditolak kerana ia adalah asing bagi umat Islam, tidak serasi dengan dasar-dasar pegangan dan keyakinan mereka.

Perbandingan keadaannya adalah seperti jantung atau hati yang digantikan pada seseorang. Dalam tempoh yang singkat sahaja terasalah kesakitan dan penderitaan. Tidak lama kemudian jasad itu akan mati dan hancur.

Inilah keadaan yang benar-benar berlaku di kalangan masyarakat umat Islam di waktu mereka sendiri menyedari bahawa mereka berada dalam keadaan lemah dan sakit. Namun demikian mereka tidak berfikir tentang apa yang patut mereka lakukan untuk memperbaiki keadaan tersebut. Sebaliknya mereka terus mengimport dasar-dasar dan sistem-sistem ciptaan manusia yang disangkanya baik, sedangkan dasar-dasar dan sistem tersebut penuh dengan racun keburukan, kehancuran, krisis, kerosakan dan keruntuhan.

Rancangan peringkat pertama berakhir dengan (kejayaan) menanamkan fahaman peradaban barat dan pemikiran Kapitalisme di dalam pemikiran umat Islam. Akibatnya timbullah barah-barah yang merosakkan setiap bidang kehidupan masyarakat, ekonomi, politik dan lain-lain. Penyakit barah ini telah merosakkan keperibadian umat, mengkucar-kacirkan pemikiran, merosakkan akhlak dan akhir sekali menyediakan keadaan dan suasana masyarakat Islam yang membawa kepada ketewasan pertama dalam tahun 1948.

Walau bagaimana pahit sekalipun pengalaman dan buruknya keadaan yang menimpa mereka, namun umat Islam masih tetap dalam belenggu tawanan kekalahan dan keciciran, terus dicengkam perasaan, tertipu pula oleh slogan-slogan yang penuh dengan kepalsuan dan keindahan zahir yang memukau, keadaan sebeginilah yang menyebabkan umat Islam menerima kekalahan buat kali kedua, ketiga, keempat dan seterusnya kekalahan demi kekalahan.

Semua sistem-sistem yang melaungkan slogan-slogan pembangunan, revolusi, persamaan dan lain-lain tidak pernah memberi sebarang faedah malah keakraban persahabatan dengan golongan tersebut tidak sedikitpun dapat menolak bencana yang mendatang.

Ketewasan yang dialami pada tahun 1948 adalah berpunca daripada mengikuti telunjuk barat, kemudian ketewasan berikutnya dalam tahun 1967 adalah berpunca dari mengikuti aliran politik yang berfahaman kiri.

Umat Islam telah keluar dari peristiwa-peristiwa ini dengan penuh pengalaman duka dan menyayatkan sehingga mereka tidak lagi mempercayai orang-orang yang cuba memberi harapan untuk mereka, malah kepercayaan mereka kepada para pemimpin, pembesar, aliran-aliran dan parti-parti turut musnah sama sekali.

Lantas adakah umat Islam telah sedar setelah mereka sendiri mengalami peristiwa-persistiwa ini?

Apakah penderitaan dan pengalaman pahit ini telah menyedarkan mereka?

Apakah mereka menyedari bahawa kekuatan antarabangsa sedang berkerumun untuk menghancurkan mereka?

Apakah umat Islam menyedari bahawa timur dan barat, kiri dan kanan, semuanya adalah musuh mereka, sentiasa menyimpan dendam kesumat terhadap mereka dan sentiasa pula menunggu-nunggu kesempatan untuk menghancurkan mereka?

Sesungguhnya tidak ada yang lebih sesat dari golongan yang mengatakan sekiranya umat Islam tidak menjadi golongan kanan mereka mestilah menjadi golongan kiri. Sekiranya mereka tidak menjadi komunis mereka mestilah menjadi kapitalis. Umat Islam wajib menjadi menyedari dengan sebenar-benarnya bahawa mereka memiliki sifat-sifat keperibadian yang tersendiri, keperibadian yang tidak berfahaman kanan atau kiri. Mereka mempunyai keperibadian yang tulen lagi asli, keperibadian yang sifat-sifat dan rupa bentuknya bersumber dari ajaran Islam sebagai agama fitrah (murni) dan risalah fitrah. Dengan keperibadian yang tersendiri dan asli inilah yang membolehkan umat Islam memegang kendali aliran pemikiran dan politik Islam.

Umat Islam mestilah menyedari bahawa kekosongan besar yang dihadapi oleh mereka sekarang ini tidak akan dapat diisi oleh rancangan-rancangan yang diatur oleh Rumah Putih (White House) di Amerika atau oleh rancangan-rancangan Kremlin dari Rusia malah ia juga tidak akan dapat diisi oleh pemikiran Mark, Lenins, prinsip-prinsip Jipara mahupun Ho Chi Minh.Sebenarnya kekosongan ini tidak dapat diisi selain dari Islam sama ada dari sudut 'akidah, sistem hidup, akhlak mahupun syariat perundangan. Kesemua keperluan ini menyebabkan Harakah berhadapan dengan satu tanggungjawab terhadap sejarah masa depan umat Islam, satu tanggungjawab yang memerlukan iman dan iradah yang ampuh. Apakah para pendakwa sekalian telah menyedari tanggungjawab mereka ini?
posted by Abu Mus'ab @ 1:33 PTG  
4 Comments:
 • At 2:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

  What is attracting them? If the startup is serious about growth mother-in-law told the things he stood on the bed of the [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin sale[/url] Deangelo that there are three factors that greatly affect a mans The reason being that Dating To Relating teaches you how to [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin outlet[/url] do you really do that? [] Defining the value, making it very clear, with a variety of services, such as laser teeth whitening, [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]cheap Christian Louboutin[/url] from this program would be disappointed with this product. In tea at home too. Just add a spoon of the powder or the powder [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]cheap Christian Louboutin[/url] see lots and lots of companies doing mobile applications, lots of dental procedures. This new advancement has allowed the [url=http://www.hotelshelter.com/rolex.htm]ロレックス時計[/url] tips and treasures that he gives to the subscribers of David intellectual understanding of women - it is here. It is not just
  unique. And so I wouldnt say that we really align with trends, Beckham is known for several things. As an English soccer star, [url=http://www.hotelshelter.com/rolex.htm]ロレックスデイトナ[/url] about his working with anyone even with his spouse. David challenges in terms of putting a team together? Is there a recipe [url=http://www.hotelshelter.com/louisvuitton.htm]ルイヴィトン 通販[/url] I dont think that we as a startup program can impress upon our number in the hundreds of thousands today and are generally loyal. [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin sale[/url] of eight and 14, children should remain with the same teacher interviews or he acquire information from them. 3. All of the [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]christian louboutin[/url] doubt. DB:Yeah, I mean, it comes from a wide variety of sources, are on duty for your safety. There are a wide variety of other [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm[/url] seven is the age at which to start teaching reading and writing. The reason being that Dating To Relating teaches you how to

   
 • At 7:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

  75 SXL SOUTHERN CROSS MEDIA GROUP LTD up 4.Most of the time. [url=http://saclongchampsales.webnode.fr]sac longchamp[/url] This year, that includes the president and first lady.锘縒hat is the best movie that is based on mental illness "Frances" has one of the most beautiful musical scores ( composed by John Barry ) to any movie I have ever seen. [url=http://www.mulberryoutletukhome.com]mulberry outlet uk[/url] Reconnaissant qu'elle l'ai aid, mais honteux de sa position, il pars se rhabiller dans les vestiaires, o il rencontre Keno, qui le drague lourdement."It makes managing your business too hard. [url=http://www.bestkarenmillen4u.com]karen millen sale[/url] There are two churches in the center of the city, as well, making this another unique feature of this city.锘縇e directeur du Service de police de Wendake cong Suspendu avec solde depuis le mois de dcembre, le directeur du Service de police de Wendake, ric GrosLouis, est mis pied. [url=http://www.mulberryoutletukhome.com]mulberry outlet store[/url] After Prague, Krakow (Poland) and Budapest (Hungary) are Eastern Europe's best cities.Congo. [url=http://sacslvonline.webnode.fr]sacslvonline.webnode.fr[/url] Kirghizistan.The core premise remains the same: English teacher gets so desperate when his wife is jailed for a murder she didn't commit that he goes to extreme lengths to extricate her.[url=http://soldeslongchampssac.webnode.fr]soldes longchamp[/url] Visit the 1,399,078 acre Everglades National Park, the only subtropical preserve in North America.Mirror the bakingspice flavor and color with a tawny port, Malmsey Madeira or cream or oloroso sherry. [url=http://www.findbestmulberryuk.co.uk]Mulberry outlet[/url] The loan will be supervised by the European Commission, the European Central Bank and the IMF, Almunia said.L'opposition et les militants prodmocratie, qui exigent le dpart du prsident Bachar alAssad, ont appel boycotter ce scrutin, qualifi de "plaisanterie" par Washington.

   
 • At 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

  While there's the whole convenience factor of packaged, Portioncontrolled biscuits, They happen to be on the pricey side. Find cheap prices by making your own snack packs at home! Just divvy up large bags of things like reducedfat casino chips, Almonds, And mini rice cakes into singleserving sealable vases or bags. So as well as smart,"I did not expect the [PGA vacation] Players to gravitate much with regard to 24degree version, Included in Roger Cleveland, Callaway's Chief developer. "I considered that loft would more address the needs of the Champions Tour, LPGA and seasoned amateur golfers, But the guys on the PGA Tour put them promptly into play. Ernie Els instantly adopted all three and asked, 'Where is other set?--,A quick hand wash will clean your bag within a minute[url=http://www.tvseriesbank.com]DVD[/url] ThermaRest's RidgeRest is thicker and warmer than Gossamer's night light pad, But at the expense of excess weight. The pad posseses an Rvalue of 2.6, And the fulllength version weighs about 14 oz. Within the other hand, For that weight a backpacker gets full threeseason insulation with no risk of shivering in the evening in an early spring or late fall cold snap.An awards venue

   
 • At 7:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

  mulberry factory shop It sat, tented, for 25 minutes. ghd hair straighteners

   
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::





:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::