:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

RENUNGAN RAMADHAN AL-MUBAARAK
Khamis, Ogos 19, 2010

Renungan Ramadhan al-Mubaarak

Pertama

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ramai orang yang berpuasa tetapi tidak memperolehi apa-apa daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga, dan ramai yang mendirikan solat malam tetapi tidak memperolehi apa-apapun daripadanya melainkan kepenatan berdiri malam".

Ulasan :

Puasa seseorang itu akan sia-sia apabila :

- Solat Wajib ditinggalkan

- Lelaki yang menampakkan auratnya

- Lelaki yang memakai rantai, gelang atau anting-anting ( walaupun daripada perak atau seumpamanya )

- Mengeluarkan kata-kata yang kesat, lucah dan seumpamanya

- Makan, minum serta menggunakan produk atau barangan mana-mana syarikat yang jelas menentang Islam dengan sengaja

- Mendengar dan menyanyi nyanyian yang melalaikan dengan sengaja

- Fahaman Nasionalisme, Sekularisme dan Liberalisme masih menjadi pegangan utama

- Seseorang itu masih menyokong kezaliman, kemaksiatan dan kemungkaran dalam kehidupannya

- Perempuan yang mendedahkan auratnya ( nampak rambut, lengan tangan, perhiasan tubuhnya dan kakinya )


Kedua

Salman r.a meriwayatkan bahawa pada akhir bulan Syaaban Rasulullah SAW memberikan khutbah kepada kami dan bersabda: "Wahai manusia, telah datang sekarang satu bulan yang mulia (agung), bulan yang paling diberkati yang mana terdapat di dalamnya satu malam yang tersangat besar kelebihannya daripada 1000 bulan. Inilah bulan yang mana Allah mewajibkan pada siang harinya untuk berpuasa. Dan Dia telah menjadikan Solat Terawih sebagai sunnah di malam itu. Barangsiapa yang ingin mendekatkan dirinya kepada Allah dengan melakukan satu amalan fardhu, kepadanya akan diganjari sebanyak amalan fardhu yang dilakukannya pada masa-masa yang lain. Dan barangsiapa yang melakukan satu amalan Fardhu, kepadanya akan diganjari sebanyak 70 amalan fardhu yang dilakukannya di masa-masa yang lain. Sesungguhnya ini adalah sebuah bulan kesabaran, dan ganjaran bagi kesabaran yang sejati ialah Jannah (Syurga). Ini juga adalah bulan simpati terhadap saudara-saudaramu. Ini adalah bulan di mana rezeki bagi orang yang benar-benar beriman ditambah. Barangsiapa memberi makan orang yang berpuasa, sebagai pembuka puasanya (pada masa matahari terbenam), kepadanya adalah keampunan terhadap dosa-dosanya dan pembebasan daripada api Jahannam (Neraka), dan untuknya ganjaran yang sama (dengan orang yang diberinya makan) tanpa mengurangkan pahala orang itu sedikitpun."

Maka kamu pun berkata: "Wahai Rasulullah, tidak semua daripada kami mempunyai sesuatu untuk diberikan kepada orang yang berpuasa itu bagi membuka puasanya." Rasulullah SAW menjawab: "Allah mengurniakan ganjaran yang sama ini kepada sesiapa yang telah memberikan kepada orang yang berpuasa bagi membuka puasanya walaupun hanya dengan sebiji tamar atau seteguk air ataupun sekali sisipan susu."

"Inilah bulan yang pada permulaannya membawakan kerahmatan Allah, pada pertengahannya memperolehi keampunanNya dan di akhirnya mendapat kebebasan daripada api Neraka Jahannam."

"Dan di dalam bulan ini kita hendaklah melakukam terus sebanyak-banyaknya akan 4 perkara, 2 daripadanya untuk mendapat keredhaan Allah taala sementara yang 2 lagi yang mana tanpanya kamu tidak dapat melakukannya."

"2 yang dapat menyukakan Allah ialah dengan kamu membaca kalimah Tahlil (Laa ilaaha illallah), dan perbanyakkan bacaan Istighfar. Dan 2 lagi yang tanpanya kamu tidak melakukannya ialah memohon pengharapan kepada Allah untuk memasuki Syurga dan meminta perlindungan kepadaNya daripada api Neraka Jahannam."

"Dan barangsiapa memberikan seseorang yang berpuasa akan air sebagai minuman, Allah akan membenarkannya untuk meminum daripada telagaKu, sekali minum yang selepas meminumnya dia tidak akan merasa dahaga sehinggalah dia masuk ke dalam Syurga (Jannah)."

Ketiga

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, " Ummatku diberi lima perkara yang belum pernah diberikan kepada selain daripada mereka..Kepada mereka bau daripada mulut orang yang berpuasa adalah lebih harum di sisi Allah daripada bau harumnya kasturi. Bagi pihak mereka ikan- ikan di laut memohonkan keampunan sehinggalah mereka membuka puasa mereka, Allah menyediakan dan menghiasai sebuah taman yang istimewa di dalam Syurga setiap hari dan berkata kepadanya: "Masanya telah hampir bila mana hamba-hambaKu yang setia mengenepikan ujian- ujian yang besar (di dalam dunia) dan datang kepada kamu." Pada bulan ini syaitan yang jahat dirantaikan supaya tidak dapat mendatangi perbuatan-perbuatan maksiat yang selalu mereka hampiri di bulan- bulan selain ramadhan. Dan pada malam yang akhir Ramadhan mereka diampunkan.

Maka para sahabat r.a bertanya: "Ya Rasulullah s.a.w adakah itu malam Lailatul Qadar? Rasulullah s.a.w menjawab: "Tidak. Tetapi adalah selayaknya bahawa seorang hamba diberikan upahannya setelah menyempurnakan khidmatnya." (Riwayat Ahmad)

Keempat

Ka'ab bin Ujra r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Hampirlah ke mimbar." Maka kami pun datang menghampiri mimbar. Bila Baginda SAW melangkah naik tangga pertama mimbar itu Baginda SAW berkata 'Amin'. Bila Baginda SAW melangkah naik ke tangga mimbar yang kedua, Baginda SAW berkata 'Amin'. Apabila Baginda SAW melangkah naik ke tangga mimbar yang ketiga, Baginda SAW juga berkata 'Amin'. Apabila Baginda SAW turun, kami pun bertanya: "Ya Rasulullah, kami telah mendengar daripadamu pada hari ini sesuatu yang belum pernah kami dengari sebelum ini." Baginda SAW lalu menjawab: "(Apabila daku melangkah naik ke tangga pertama) Jibril a.s muncul di hadapanku dan berkata: "Celakalah dia yang mendapati bulan Ramadhan yang dirahmati, tetapi membiarkannya berlalu tanpa mendapat keampunan." Dengannya aku berkata 'Amin'. Apabila aku melangkah naik ke tangga kedua, Jibril berkata: "Celakalah ke atasnya yang apabila mendapati namamu disebutkan, tetapi dia tidak memohon Daruud (Solawat) ke atasmu. Aku pun berkata 'Amin. Dan apabila aku melangkah naik ke tangga ketiga, Jibril berkata: "Celakalah ke atas orang yang masa hidupnya mendapati kedua-dua orang tuanya atau salah seorang daripada keduanya mencapai umur tua, tetapi tidak dibenarkan memasuki Syurga (kerana gagal memberikan khidmat kepada kedua ibubapa mereka)." Aku pun berkata 'Amin'. (Riwayat Hakim)
posted by Abu Mus'ab @ 12:50 PTG  
4 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::