:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

15 BUKTI KEIMANAN
Rabu, Julai 08, 2009

15 Bukti Keimanan


Al-Hakim meriwayatkan Alqamah bin Haris r.a berkata, aku datang kepada Rasulullah s.a.w dengan tujuh orang dari kaumku. Kemudian setelah kami beri salam dan beliau tertarik sehingga beliau bertanya: "Siapakah kamu ini ?"

Jawab kami: "Kami adalah orang beriman." Kemudian baginda bertanya: "Setiap perkataan ada buktinya, apakah bukti keimanan kamu ?" Jawab kami: "Buktinya ada lima belas perkara. Lima perkara yang engkau perintahkan kepada kami, lima perkara yang diperintahkan oleh utusanmu kepada kami dan lima perkara yang kami terbiasakan sejak zaman jahiliyyah ?"

Tanya Nabi s.a.w: "Apakah lima perkara yang aku perintahkan kepada kamu itu ?"

Jawab mereka: "Kamu telah perintahkan kami untuk beriman kepada Allah, percaya kepada Malaikat-Nya, Kitab-kitab-Nya, Rasul-rasul-Nya, percaya kepada takdir Allah yang baik mahupun yang buruk."

Selanjutnya tanya Nabi s.a.w: "Apakah lima perkara yang diperintahkan oleh para utusanku itu ?"

Jawab mereka: "Kami diperintahkan oleh para utusanmu untuk bersaksi bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan engkau adalah utusan Allah, hendaknya kami mendirikan solat wajib, mengerjakan puasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat dan menunaikan haji apabila mampu."

Tanya Nabi s.a.w selanjutnya: "Apakah lima perkara yang kamu masih terbiasakan sejak zaman Jahiliyyah ?" Jawab mereka: "Bersyukur di waktu senang, bersabar di waktu kesusahan, berani di waktu perang, redha pada waktu kena ujian dan tidak merasa gembira dengan sesuatu musibah yang menimpa pada musuh."

Mendengar ucapan mereka yang amat menarik ini, maka Nabi s.a.w berkata: "Sungguh kamu ini termasuk di dalam kaum yang amat pandai sekali dalam agama mahupun dalam tatacara berbicara, hampir saja kamu ini serupa dengan para Nabi dengan segala macam yang kamu katakan tadi."

Kemudian Nabi s.a.w selanjutnya: "Mahukah kamu aku tunjukkan amalan yang akan menyempurnakan dari yang kamu punyai ? Iaitulah, 1- Janganlah kamu mengumpulkan sesuatu yang tidak akan kamu makan. 2- Janganlah kamu mendirikan rumah yang tidak akan kamu diami. 3- Janganlah kamu berlumba-lumba dalam sesuatu yang bakal kamu tinggalkan. 4- Berusahalah untuk mencari bekalan untuk akhirat."

Sesungguhnya Iman seseorang itu boleh dikenalpasti melalui:

1- Percakapan
2- Hati (Keyakinan)
3- Tingkah Laku (Perbuatan)
posted by Abu Mus'ab @ 12:43 PTG  
4 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::