:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

ORANG YANG PALING BERANI
Sabtu, Mei 30, 2009


Orang Yang Paling Berani


Al Bazzar meriwayatkan dalam kitab Musnadnya dari Muhammad bin Aqil katanya: "Pada suatu hari Sayyidina Ali bin Abi Talib r.a. pernah berkhutbah di hadapan kaum Muslimin dan beliau berkata: "Hai kaum Muslimin, siapakah orang yang paling berani ?"

Jawab mereka: "Orang yang paling berani adalah engkau sendiri, hai Amirul Mukminin."

Kata Ali: "Orang yang paling berani bukan aku tapi adalah Abu Bakar. Ketika kami membuatkan Nabi gubuk di medan Badar, kami tanyakan siapakah yang berani menemankan Rasulullah s.a.w dalam gubuk itu dan menjaganya dari serangan kaum Musyrik ? Di saat itu tiada seorang pun yang bersedia melainkan Abu Bakar sendiri. Dan beliau menghunus pedangnya di hadapan Nabi untuk membunuh siapa saja yang mendekati gubuk Nabi s.a.w. Itulah orang yang paling berani."

"Pada suatu hari juga pernah aku menyaksikan ketika Nabi sedang berjalan kaki di kota Mekah, datanglah orang Musyrik sambil menghalau baginda SAW dan menyakiti baginda SAW dan mereka berkata: "Apakah kamu menjadikan beberapa tuhan menjadi satu tuhan ?" Di saat itu tidak ada seorang pun yang berani mendekat dan membela Nabi selain Abu Bakar. Beliau maju ke depan dan memukul mereka sambil berkata: "Apakah kamu hendak membunuh orang yang bertuhankan Allah ?" Kemudian sambil mengangkat kain selendangnya beliau mengusap air matanya.

Kemudian Ali berkata: "Adakah orang yang beriman dari kaum Firaun yang lebih baik daripada Abu Bakar ?" Semua jamaah diam saja tidak ada yang menjawab. Jawab Ali selanjutnya: "Sesaat dengan Abu Bakar lebih baik daripada orang yang beriman dari kaum Firaun walaupun mereka sepuluh dunia, kerana orang beriman dari kaum Firaun hanya menyembunyikan imannya sedang Abu Bakar menzahirkan imannya."

Begitulah sahabat-sahabat sekalian. Keberanian para Sahabat terdahulu jelas lagi nyata. Mereka sanggup pertahankan Islam. Ilmu yang mereka miliki adalah untuk perjuangkan, martabatkan dan muliakan ISLAM. Terutama Sayyidina Abu Bakar as-Siddiq. Tentu sahabat-sahabat tau kan. Bahawa mereka yang terdahulu tidak memiliki status hidup semacam yang kita miliki sekarang. Mereka tidak berpelajaran tinggi, ada PHD atau MA, dan seumpamanya dengannya.

Berbeza diri kita dengan mereka, takuttt... Eh..Eh.. Mana ada takut? Mana mu tau aku takut? Ingat mu berani sangat? Mu cakap sedap sokmo ...Tetapi inilah hakikatnya. Tipisnya iman kita sekarang yer. Takut kepada proksi-proksi Yahudi. Terutama kerajaan BN/ UMNO untuk menzahirkan dan berada dalam program-program PAS. Dengan alasan, maslahah...
posted by Abu Mus'ab @ 6:46 PTG  
6 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::