:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

HALAL DAN HARAM
Sabtu, November 22, 2008

SUARA SYAITAN YANG MENGGODA KETEGUHAN IMAN


SHEIKH ABDUL QADIR JAILANI adalah seorang alim ulama dan ahli sufi yang cukup dikenali keutamaan dan kemuliaan ilmunya di kalangan umar Islam. Kerana sikapnya yang wara' atau dekat dengan Allah, banyak pengikutnya yang berlebih-lebihan memuliakannya.

Diceritakan suatu hari Sheikh Abdul Qadir Jailani berjalan merantau seorang diri. Dalam mengharungi padang pasir yang panas terik itu ia merasa kehausan. Tiba-tiba ia melihat sebuah bejana dari perak melayang di udara lalu perlahan-lahan turun kepadanya diselimuti awan di atasnya.

Saat itu diceritakan terdengar suara ghaib di angkasa : "Hai Abdul Qadir, minumlah isi bejana ini. Hari ini kami telah menghalalkan kamu makan dan minum semua yang selama ini aku haramkan . Dan telah kugugurkan semua kewajipan untukmu." Bunyi suara ghaib itu.

Sebagai orang yang arif, Abdul Qadir cukup tahu bahawa suara ghaib yang menyerupai wahyu itu cuma syaitan yang menggoda keteguhan imannya. Maka marahlah ia dan berkata : "Hai mal'un beredarlah engkau dari sini. Sesungguhnya aku tiada lebih mulia dibandingkan dengan Nabi Muhammad S.A.W di sisi Allah Taala. Kepada Rasulullah saja tidak mungkin berlaku ketentuan semacam itu. Barang yang diharamkan Allah selamanya tetap haram, dan kewajipan hamba kepadanya tidak pernah digugurkan termasuk pada diriku." Ujarnya tegas.


Baik. Jika kita melihat kepada percakapan Syeikh Qadir terhadap syaitan di atas, jelaslah bahawa beliau amat memandang berat akan perkara yang halal dan haram. Yang halal dilakukannya dan yang haram ditinggalkannya. Bahkan yang haram tetap haram.

Suasana masyarakat kita sekarang berlainan sangat. Sensitiviti terhadap perkara atau barangan yang haram amat rendah. Bahkan ada di antara orang Islam sekarang menghalalkan yang haram. Contoh: Bersalaman antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim, Lelaki yang menyerupai perempuan dan sebaliknya, Lelaki yang memakai gelang di tangan, Meletak bunga di depan tugu peringatan, Perempuan yang menampakkan rambutnya apatahlagi auratnya dan banyak lagi.

Jadi, Yang Halal tetap halal, manakala yang Haram tetap Haram. Matlamat tidak menghalalkan cara. Akhirnya, masih ada masa untuk perbetulkan diri. Insaflah. Umur semakin meningkat, Kubur semakin dekat.
posted by Abu Mus'ab @ 12:10 PG  
4 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::