:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

SALAM EIDUL ADHA 1430 H
Khamis, November 26, 2009

Salam Eidul Adha 1430 H


Sungguh cepat masa berlalu. Semestinya dengan berlalunya masa dalam kehidupan kita, seharusnya amalan kebajikan dan kebaikan pastilah dari masa ke semasa semakin meningkat. Taqarrub kepada Allah taala semakin hari semakin dekat, kena dengan status kita selaku graduate from al-Azhar.

Hari Raya Aidil Adha, atau lebih dikenali dengan Hari Raya Qorban, dikenang sempena peristiwa yang berlaku ke atas Nabi Allah Ibrahim dan anak baginda Nabi Ismail alaihimassalam, di atas sifat kehambaan mereka berdua terhadap perintah Allah taala.

Semestinya kita pada hari ini, yang amat memahami tentang situasi yang berlaku ke atas baginda berdua, dengan mengambil pengajaran dan panduan bersama, menjadikan kepraktikalan pengorbanan yang dilaksanakan oleh baginda berdua alaihimassalam itu sebagai antara salah satu sifat yang kita mesti ada, wujud dalam diri kita.

Perjuangan dalam menegakkan Islam memerlukan pengorbanan. Di masa kini, tidak boleh disama-ertikan pengorbanan dengan sumbangan. Kedua-dua istilah ini adalah berbeza pengertiannya. Dan saya yakin, bahawa para sahabat sekalian, graduate from al-Azhar amat memahami kedua-dua istilah ini dengan sedalam-dalamnya.

Justeru itu, sempena Eidul Adha 1430 H ini, saya selaku Presiden Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Malaysia, mewakili seluruh saf kepimpinan ILMAM Pusat, mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Qorban (Eidul Adha) kepada semua graduate from Mesir, termasuk lepasan al-Azhar, samada pengajian Islam dan selainnya.

Mudah-mudahan roh pengorbanan yang dimiliki oleh para Anbiya' alahimussolatu wassalam, para sahabat radhiallau 'anhum yang berjihad fi sabilillah, para syuhada', para solehin dapat sama-sama kecapi dan realisasikan dalam kehidupan kita seharian demi melihat Islam yang berdasarkan al-Quran, as-Sunnah, Ijma' Ulama dan Qias tertegak di bumi Malaysia ini. InsyaAllah...

Wassalam.

Ustaz Mohd Azizul Hisham bin Zulkifli
Presiden,
Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Malaysia.

09 Zulhijjah 1430 H / 26 November 2009
posted by Abu Mus'ab @ 11:59 PG  
4 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::