:: WaJiB ::
:: ToLaK BN ::
:: JaM CaiRo ::
:: RaDio KaHeRaH ::
:: Al-QasSaM ::

:: NaSyiD.FM ::

:: TaQwiM ::
:: ProDuK SyuBhaH ::

:: AkHbaR PiLiHaN ::

:: LaMaN InFO ::

:: MoNeY ChAnGeR ::

Unit

Daripada

Kepada:: PaLesTiNe ::

:: AnDa PeNGunJunG Ke ::
:: Template By ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

PUASA ASYURA' ANTARA MEKANISME UNTUK ISTIQAMAH
Isnin, Disember 05, 2011

Puasa Asyura' Pemangkin Perjuangan Islam

Daripada Abi Qotadah, bahawasanya Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud: "Berpuasa pada hari Asyuraa' bahawasanya aku berharap di atas Allah taala bahawa ianya (berpuasa itu) dapat menghapuskan segala kesalahan pada tahun yang telah lalu". (Riwayat Termizi)

Alhamdulillah, kita hari telah berada di hari yang ke 10 Muharram bagi tahun baru 1433 Hijrah. Suatu permulaan yang baik. Pejam celik, tak sedar hari ini dah masuk 10 Muharram, orang Islam di seluruh dunia dituntut agar mengerjakan amalan sunat ini iaitu berpuasa.

Walaupun hukumnya adalah sunat, tetapi inilah antara mekanisme atau cara bagaimana untuk Istiqamah atau Sustains dalam perjuangan Islam, khusus dalam PAS ini. Dengan berbekalkan bekalan ini, insyaAllah dapat kita gunakan tika saat diperlukan di masa akan datang, terutama dalam Pilihanraya Umum ke-13 nanti.

Di awal Islam, Asyuraa' menjadi suatu hari yang sangat penting dan istimewa seumpama hari raya kerana kelebihannya yang banyak yang telah dikurniakan oleh Allah taala bagi mereka yang meraikannya dengan panduan agama, bahkan menurut sebahagian ulama, adalah wajib berpuasa pada hari itu bagi meraikan kedatangan hari Asyuraa'.

Apabila datangnya perintah untuk berpuasa di bulan Ramadhan, maka hukum berpuasa pada hari Asyuraa' sudah bertukar menjadi sunat muakkad, yang sangat dituntut untuk diamalkan.

Yang paling menyedihkan, terdapat sesetengah golongan yang seolah-olah tidak mengambil tahu tentang kebelebihan yang berada di dalam hari ini, sehinggakan ada yang leka, lupa dan lalai dengan kepentingan meraikan hari Asyuraa' dengan mementingkan "Bubur Asyuraa'" daripada amalan-amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah taala atau dengan kata lain apakah Hari Asyuraa' bagi kita sekadar adat atau syariat?

Perlu difahami bersama, bahawasanya hari Asyuraa' itu bukan sahaja diraikan oleh umat Islam tetapi juga oleh mereka yang bukan Islam seperti golongan Yahudi dan Nasrani.

Sungguhpun begitu, Rasulullah SAW menyuruh supaya kita meraikan hari Asyuraa' tetapi dengan keadaan dan sambutan yang berbeza, kerana ada larangan yang keras di dalam agama menyerupai golongan yang bukan Islam baik dalam apa keadaan sekalipun.

Sesungguhnya Allah taala begitu berkehendak daripada kita selaku hamba-Nya yang beriman dan bertaqwa, kemuncak amal ibadat yang dilakukan selama hidup kita, untuk sama-sama mempertahankan dan perjuangkan Agama Allah ini, iaitu Islam, sehingga berjaya ditegakkan dan dilaksanakan segala syariat-Nya.

Sirah kehidupan Rasulullah saw telah melakarkan bahawa peringkat permulaan didikan dan bimbingan Rasulullah saw kepada para sahabat r.anhum, dengan bimbingan dan didikan serta serapan Tauhid, iaitu ikatan Aqidah yang kuat terhadap kebesaran dan kekuasaan Allah taala, yang menepati ciri-ciri keimanan, keyakinan dan kepercayaan yang kuat. Kemudian disusuli dengan didikan dan bimbingan hal-hal ibadat yang melibatkan dosa dan pahala, suruhan dan tegahan, galakan ke Syurga dan larangan masuk Neraka.

Yang akhirnya, dengan keimanan dan keyakinan berdasarkan ilmu yang diperolei oleh para Sahabat r.anhum, mereka bersama-sama Rasulullah saw dalam peperangan, perjuangkan Islam, pertahankan Islam, sanggup kehilangan harta-benda dan kaum kerabat, semata-mata untuk melihat Islam dapat ditegakkan dan syariat Islam dapat dilaksanakan. Di hati dan mata mereka, "Imma Nusrah, wa Imma Syahadah" samada mendapat kemenangan ataupun mati syahid...
posted by Abu Mus'ab @ 7:59 PG  
5 Comments:
Catat Ulasan
<< Home
 
:: My PeRsoNaL ::

:: SeCanGkIR KaSiH ::
:: ArTikeL TeRKiNi ::
:: ArKiB iLmIYyAh ::
:: PaRTi PAS ::
:: BloGGeR ::
:: JaLiNan ILMU ::
:: TV OnLiNe ::